вівторок, 30 березня 2021 р.

 

Поворот

Нехай дано точку О і довільну фігуру F(мал. 286). Повернемо точку X цієї фігури навколо точки О на кут а за рухом годинникової стрілки. При цьому точка Х відобразиться на таку точку Х1, що кутова міра дуги XX1 з центром О дорівнює а (ОХ і ОХ1 — рівні радіуси). Якщо таким способом повернути навколо точки О на кут а кожну точку фігури F, то дістанемо фігуру F1. Говорять, що поворот навколо точки О на кут а відображає фігуру F на фігуру F1.

Мал. 286

Мал. 287

Точка О називається центром повороту, а кут ХОХ1 — кутом повороту. Поворот можна здійснювати як за рухом годинникової стрілки, так і проти її руху (мал. 287).

ТЕОРЕМА 17

Поворот навколо точки — переміщення.

ДОВЕДЕННЯ.

Нехай при повороті фігури F навколо точки О на кут а точки А і В цієї фігури відображаються на точки А1 і В1 фігури F1 (мал. 288). Тоді ОА = ОА1, ОВ = ОВ1 і AOA1 = BOB1. Якщо точки А, В і О не лежать на одній прямій, то ∆АОВ =∆А1ОВ1 (за двома сторонами і кутом між ними, оскільки АОВ = A1OB1). Отже, в цьому випадку АВ = А1В1.

Мал. 288

Мал. 289

Якщо точки А, В і О лежать на одній прямій (мал. 289), то

АВ = |ОА- ОВ| = |OA1 - ОВ1| = A1B1.

Випадок, коли точка О лежить між А і В, розгляньте самостійно.

Отже, завжди АВ = А1В1.

Як бачимо, поворот — один із видів переміщення. Тому при повороті пряма відображається на пряму, будь-яка фігура — на рівну їй фігуру.

Існують фігури, які при повороті навколо однієї з точок переходять самі в себе. З попереднього розділу ви вже знаєте, що центральний кут правильного n-кутника дорівнює. Тому будь-який правильний n-кутник переходить у себе при повороті навколо свого центра на кут.

Наприклад, переходять самі у себе правильні трикутник, чотирикутник і восьмикутник (мал. 290).

Мал. 290

Зверніть увагу!

Поворот на 180° навколо точки О — симетрія відносно цієї точки (мал. 291).

Мал. 291

Правильне і таке означення. Симетрією відносно точки є поворот на 180° навколо цієї точки.

ДЛЯ ДОПИТЛИВИХ

Геометричне поняття поворот слід відрізняти від фізичного обертання. Обертання — це процес, який визначається часом, кутовою швидкістю, кутовим прискоренням тощо. Обертання може бути рівномірним або нерівномірним, здійснюватися на який завгодно великий кут в одному й іншому напрямах. Наприклад, якщо шків (мал. 292) зробить два чи десять повних обертів, кажуть, що він обернувся, відповідно, на 720° чи 3600°. Поворот як геометричне перетворення не пов’язаний із часом чи швидкістю, а є відображенням однієї фігури на іншу, рівну їй.

Вище йшлося про поворот фігури. Але науковці частіше розглядають поворот всієї площини. Поворот площини однозначно можна задати, вказавши його центр О і кут а, де 0 < а ≤ 180°.

Мал. 292

Немає коментарів:

Дописати коментар