середу, 10 листопада 2021 р.

Функції в Excel використовуються для виконання стандартних обчислень у робочих книгах. Значення, що використовуються для обчислення функцій, називаються аргументами. Зна­чення, що повертаються функціями як відповідь, називаються результатами Щоб використовувати функцію, потрібно ввести її як частину формули в клітинку робочого аркуша. Послідовність, у якій мають розташовуватися використовувані у формулі символи, називається синтаксисом функції. Всі функції використовують однакові основні правила синтаксису. Якщо ви порушите правила синтаксису, Excel видасть повідомлення про те, що у формулі є помилка.

Якщо функція з’являється на самому початку формули, їй повинен передувати знак рівності, як і в усякій іншій формулі.


Аргументи функції записуються в круглих дужках відразу за назвою функції та відокремлюються один від одного символом крапка з комою «;». Якщо функція не має аргументів, то в дужках після імені функції нічого не вказується               Дужки дають Excel змогу визначити, де починається і де закінчується список аргументів. Усередині дужок повинні розташовуватися аргументи. Під час запису функції мають бути дужки, що відкриваються і закриваються, при цьому не слід вставляти пробіли між назвою функції і дужками. Наприклад, у формулі ) використана функція СУМА, аргументом є посилання на діапазон клітинок , а результатом є сума чисел з указаного діапазону.

Як аргументи можна використовувати числа, текст (його потрібно брати у подвійні лапки), логічні значення, масиви, значення помилок чи посилання. Аргументи можуть бути як константами, так і формулами. У свою чергу ці формули можуть містити інші функції. Функції, що є аргументом іншої функції, називаються вкладеними. У формулах Excel можна використовувати до семи рівнів вкладеності функцій. Вхідні параметри, що задаються, повинні мати припустимі для даного аргументу значення.

Excel 2007 має вбудовану бібліотеку функцій з більш ніж 300 різноманітних функцій. Для зручності роботи вони розбиті на категорії: математичні, статистичні, фінансові, інформаційні, логічні, функції керування базами даних і списками, функції дати і часу, інженерні функції, функції перегляду і посилань та ін. 

За допомогою текстових функцій є можливість обробляти текст: витягати символи, знаходити потрібні, записувати символи у визначене місце тексту і багато чого іншого.            


За допомогою функцій дати і часу можна вирішити практично будь-яке завдання, пов’язане з урахуванням дати чи часу (наприклад, визначити вік, обчислити стаж роботи, визначити число робочих днів за будь-який проміжок часу).

Логічні функції допомагають створювати складні формули, що, залежно від виконання тих чи інших умов, робитимуть різні види обробки даних. Функція, результат якої дорівнює TRUE (ІСТИНА) або FALSE (ХИБА), називається логічною.

У Excel широко представлені математичні функції. 


За допомогою статистичних функцій можливо проводити статистичне моделювання. Крім того, можливо використовувати елементи факторного та регресійного аналізу.

Є функції з аргументами і без аргументів (Слайд № 7):

ü   з одним аргументом, наприклад, SQRT;

ü   з кількома аргументами, кількість яких фіксована, наприклад ROUND;

ü   з нефіксованою кількістю аргументів, наприклад MAX;

з необовязковими аргументами, наприклад RANK.

Є і такі функції, які обчислюють, наприклад, суму не всіх значень з діапазону клітинок, а лише тих, які задовольняють певну умову. Їх називають функції з умовами.

 Функції — це наперед визначені формули, які виконують обчислення за заданими величинами, які називають аргументами в зазначеному порядку. 

  
    Ці функції дають змогу виконувати прості та складні обчислення. 
    
    Функція починається зі знака рівності (=), за ним іде ім'я функції, дужка, список аргументів, розділених комами, дужками. Щоб відобразити список доступних функцій, клацніть на комірці та натисніть клавіші Shift + F3. Аргументи 
    
    Функція в Microsoft Excel автоматизує процес обчислення певної ве- личини або значення. Її можна використати тільки у формулі, записавши її ім'я та значення аргументів у круглих дужках: ім'я функції(аргументи). Якщо функція має кілька аргументів, їх розділяють символом крапки з комою «;». 
    
    Для вибору функцій і введення їх у формули використовують діалогове вікно 

                                                                  Вставка 
                             
                                                                    
  функції, яке відкривається однойменною кнопкою , розташованою зліва від рядка формул.
  • Математичні функції в Microsoft Excel реалізують ті ж обчислення, що й відповідні функції в математиці.
  • Призначення статистичних функцій — обчислення статистичних показників для наборів значень.
  • Логічні функції використовують для обробки виразів, значення яких істинні або хибні.
  • Інформаційні функції застосовують для визначення типу й формату даних, а також наявності помилок у певних клітинках і їх типу.
  • За допомогою текстових функцій обробляють текстові значення, які ще називають текстовими рядками.
  • Основне призначення фінансових функцій — обчислення грошових сум, відсотків або термінів виплати за отримані кредити, а також прибутку як результату інвестування.
Статистичпі функції 

    AVERAGE — повертає середнє арифметичне аргументів. 

    AVERAGEA - повертає середнє арифметичне аргументів, ураховуючи числа, текст і логічні     значення.

    COUNT обчислює кількість чисел у списку аргументів. 

    COUNTА обчислює кількість значень у списку аргументів. 

    COUNT BLANK обчислює кількість порожніх комірок у діапазоні. 

    COUNTIF — обчислює кількість непорожніх комірок у діапазоні,які відповідають указаній         умові. 

    GEOMEAN — повертає середнє геометричне. 

    МАХ - повертає найбільше значення у списку аргументів. 

    МАХА — повертає найбільше значення у списку аргументів ураховуючи числа, текст і                логічні значення. 

    MIN повертає найменше значення у списку аргументів. 

    M1NA — повертає найменше значення у списку аргументів ураховуючи числа, текст і                логічні значення. 

    SMALL — повертає k -те найменше за величиною значення в сукупності даних.

    Також часто використовують і вивчають логічні функції тому що в деяких задачах значення комірки (чи виразу) залежить від деякої умови. 
Логічні умови використовують такі знаки: >, <, =, >= , <= , <> 

    IF (логічна умова; дія за умови TRUE; дія за умови FALSE)' 

    AND (умова1;умова2;умова3;...) 

    OR (умова1;умова2;...)
            У комірку можна вставити текстову примітку - певний опис або зауваження щодо її вмісту. Для цього     використовують команду меню Вставлення Примітка

                                                     Робота за комп'ютером


    Немає коментарів:

    Дописати коментар