понеділок, 22 листопада 2021 р.

 

Для графічного представлення даних Excel надає користувачеві значний набір можливостей. Складати діаграми можна як на одному робочому аркуші з таблицею, так і на окремому аркуші робочої книги, який називається листом діаграми. Діаграма, створена на одному робочому аркуші з таблицею, називається впровадженою.

Для побудови діаграм в Excel використовуються: майстер діаграм і панель Діаграми. Майстер діаграм дозволяє будувати кілька типів графіків, для кожного з яких можна вибрати модифікацію основного варіанту діаграми.

Лінії тренду застосовуються для графічного відображення змін у даних і для аналізу прогнозування. Такий аналіз називається також регресивний аналіз. За допомогою аналізу регресії можна продовжити лінію тренду на діаграмі за межі наявних даних із метою прогнозування майбутніх значень.

Інформаційна графіка або інфографіка  (англ. Information graphics; infographics) — це графічне візуальне подання інформації, даних або знань, призначених для швидкого та чіткого відображення комплексної інформації. 

Вона може покращити сприйняття інформації, використовуючи графічні матеріали для того, щоб підвищити можливості зорової системи людини бачити моделі і тенденції.

Процес створення інфографіки можна розглядати як візуалізацію даних, створення інформаційних схем та моделей подання інформації.

Діаграми і графіки дозволяють створювати різного роду інфографіку для самих різних видів звітності.

 

Дослідження завжди супроводжуються візуалізацією даних.

Візуалізація — це подання відомостей, даних, фактів у візуальній формі.

У наукових експериментах і статистичному аналізі графіки й діаграми не лише наглядно відображають значення, мають змістове навантаження щодо теми дослідження.
Завдяки візуалізації відразу видно загальну картину результатів дослідження, велику кількість даних на обмеженому проміжку; акцентується увага на деяких елементах ряду даних; порівнюються фрагменти даних, демонструється тенденція зміни досліджуваних властивостей тощо.
Візуалізація даних має кілька переваг:

·                     акцентування уваги на різних аспектах даних;

·                     аналіз великого набору даних зі складною структурою;

·                     зменшення інформаційного перевантаження людини й утримування її уваги;
однозначність і ясність виведених даних;

·                     виділення взаємозв’язків і відносин, що містяться в інформаційних даних;

·                     естетична привабливість.

Візуалізація має передувати інфографіці. Важливою рисою візуалізованих даних є їхня переконливість, тому дуже важливо уникати викривлення інформаційних даних у процесі візуалізації. Зокрема, у хорошій візуалізації наочність загальної картини не заважає сприйняттю деталей.

Інфографіка (від латин. informatio — інформування, роз’яснення, і грец. γραφικός — письмовий) — це візуальне відображення інформації, статистичних даних для простої і наочної демонстрації тенденцій, співвідношень, а також зацікавлення в предметі дослідження.

Для наочного подання й аналізу рядів даних використовують діаграми. На діаграмах числові дані подаються геометричними фігурами: точками, відрізками, прямокутниками, секторами круга та ін. Розміри цих фігур пропорційні числовим даним, за якими побудовано діаграму. Це дає можливість візуально оцінити співвідношення між числами в одному або в кількох рядах даних.
Прості засоби візуалізації включено до сучасних табличних процесорів. Вони не охоплюють усього різноманіття технік, але для простих  задач й оперативного подання даних цілком підходять. Але для побудови якісних візуалізацій краще використовувати спеціалізовані інструменти, тим більше, що серед них є вільні й досить прості у використанні.
Ряди даних можна використовувати для прогнозування певного явища, процесу.

Тренд (англ . trend — тенденція) — це основна тенденція змінення певного процесу .
Лінія тренду — це лінія, уздовж якої розташовуються на діаграмі точки, що зображають дані з певного ряду даних.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар