понеділок, 8 листопада 2021 р.

Мережа — це сукупність взаємопов’язаних об’єктів, що мають однакове призначення та спільні властивості. До будь-якої мережі може входити різна кількість об’єктів — від двох до великої кількості.

Комп’ютерна мережа — сукупність комп’ютерів та інших пристроїв, з’єднаних між собою для обміну даними і спільного використання пристроїв.

Комп’ютери об’єднують між собою для того щоб:

  • Перемістити дані з одного комп’ютера на інший комп’ютеру мережі
  • Отримати доступ до об’єктів файлової системи комп’ютерів мережі
  • Отримати доступ до мережного пристрою, наприклад принтера

Локальна мережа — це комп’ютерна мережа, що об’єднує комп’ютери та інші пристрої, розміщені на порівняно невеликій відстані один від одного.

Глобальна мережа — мережа, що об’єднує комп’ютерні мережі та окремі комп’ютери, розміщені в різних частинах планети Земля.

У комп’ютерних мережах, як і в телефонних, для передавання даних використовують:

  • Кабельні,
  • Бездротові канали

Мережна взаємодія — обмін повідомленнями між пристроями мережі.

Сервер — це комп’ютер, що надає послуги або ресурси за відповідними запитами іншим комп’ютерам.

Ресурси мережі — це апаратні, програмні й інформаційні об’єкти мережі.

Клієнт — це комп’ютер у мережі, що використовує ресурси сервера.

Доступ — це право на використання деякого ресурсу.

Розрізняють такі рівні доступу: Обмежений, Частково обмежений, Повний

Обліковий запис користувача — сукупність відомостей про користувача та його права при роботі з об’єктами операційної системи й мережі.

Сеанс користувача — це робота за комп’ютером з обліковим записом користувача.

Будемо називати комп’ютер, з яким ви працюєте безпосередньо, локальним, а той, для доступу до якого використовуються канали передавання даних, – віддаленим.

Для того щоб користувачі віддалених комп’ютерів могли працювати по мережі з файлами та папками деякої папки, до неї потрібно відкрити спільний доступ.

Повний – користувачі віддалених комп’ютерів зможуть змінювати вміст папки (перейменовувати, видаляти, редагувати файли, копіювати до папки нові файли тощо).

Лише для читання – користувачі віддалених комп’ютерів зможуть лише переглядати вміст папки та файлів, копіювати з неї файли, але ніякі зміни в папці виконати неможливо.

Навігація локальною мережею — це перегляд вмісту об’єктів операційної системи, що розміщені на комп’ютерах локальної мережі.

Немає коментарів:

Дописати коментар